skip to Main Content

Minicamping Bourgogne Jura Louhans Saint Amour

Camping geopend van 23/04/2022 tot 23/10/2022: Zomerhuis en tent te huur – Kampeerplaatsen voor tenten, caravans & campers – Verversing campers – Gratis Wifi – Honden toegestaan.

Minicamping Bourgogne Jura Louhans Saint Amour

Vanaf TerreFerme liggen meerdere toeristisch interessante gebieden onder handbereik.

Neem de fiets en maak een rit door de Bresse Bourguignonne, waarin de camping ligt, of trek de wandelschoenen aan en bekijk de bergen waarop TerreFerme uitzicht heeft, eens van dichtbij.

Niet te missen: de waterval van Baume-les-Messieurs, de abdij van Brou in Bourg-en-Bresse, maar ook het Vogelpark in Villars-les-Dombes en het middeleeuwse plaatsje Pérouges.

En natuurlijk, we zijn in Frankrijk, een goed glas wijn is altijd dichtbij: bezoek de wijngaarden van de Maconnais, Beaujolais en Bourgogne, maar vergeet ook niet de specifieke Jura-wijnen, al dan niet met bubbeltjes.

Voor de liefhebber: nauwelijks in Nederland te krijgen, de Vin de Paille, een hele oude, zoete wijn. Succes gegarandeerd!

Bresse Bourguignonne

Bresse Bourguignonne en Bresse de l’Ain (twee departementen, twee namen): Een beetje glooiend, niet spectaculair maar vriendelijk landschap, waar bos en meertjes de weiden en akkerland afwisselen. Fiets een stukje mee:

500 witte vlekken op een groen tapijt van 1 hectare: de beroemde Poulet de Bresse wordt hier gefokt, de enige kip met het kwaliteitslabel AOP. Boerderijen van vakwerk of van leem, allen noord-zuid gericht om zo min mogelijk last te hebben van de meest voorkomende winden. Bezoek de museumboerderij “La Ferme de la Forêt” op 15km van de camping. Bospercelen om haardhout te kunnen kappen, worden bevolkt door wild zoals reeën en dassen. De vennetjes zijn er om het drassige land te reguleren, maar ook om te kunnen vissen.

Ook op fietsafstand: de recreatieplas van Louvarel, een heerlijk oord om af te koelen.

Maandagmorgen…. verplichte kost: de beestenmarkt van Louhans, waar nog erg veel keuze is in kippen, allerlei ander gevleugelte, konijnen, puppies, een verdwaalde geit….. Ook de rest van deze grote weekmarkt is het bezoeken waard. De echte cultuurproevers lunchen daarna in de kroeg, tête de veau (hoofdkaas) verplicht!

Wijnstreken dichtbij

Een half uurtje naar het westen beginnen de beroemde wijngebieden uit de Bourgogne en Beaujolais, met hun rijke kastelen. De Maconnais biedt betaalbare en erg lekkere witte wijnen. Onze huiswijn komt uit deze streek, maar laat het vooral niet na om zelf ook op ontdekkingsreis te gaan.

Om in de planning mee te nemen: de grotten van Azé, Cluny met beroemde abdij en stoeterij (“haras”), Beaune en zijn prachtige Hôtel Dieu, of, meer naar het zuidwesten in de Beaujolais, la Roche Solutré en prehistorisch museum. En dan vergeten we nog Tournus met de abdij van Saint-Philibert, en het schattige Brancion (pas op, niet te verwarren met de stad in de Alpen!).

De eerste wijngaarden van de bijzondere Vin du Jura liggen op een kwartiertje afstand. Neem de Route des Vins du Jura en kijk eens rond in de schattige dorpjes.

De hoofdstad van de Jura, Lons-le-Saunier, is van oorsprong een thermenstad. Niet erg groot, wel mooi en met een rijk verleden. Als het minder mooi weer is, neem de kinderen mee naar “la maison de la Vache qui rit”, het huis van het beroemde smeerkaas-merk. Noord van Lons zijn dorpjes als Château-Chalon (onder meer bekend van de Vin de paille, een goudgele wijn), Poligny (met het “Maison du Comté”, over de Comté-kaas) en het stadje Arbois, waar Louis Pasteur is geboren, het bezoeken waard. En overal waar je gaat, mooie natuur is niet ver weg.

Revermont, Jura

Het departement Jura begint op 10 km afstand van TerreFerme. U zal er ongetwijfeld naar de supermarkt gaan. Doe zoals Renske en laad niet alleen de boodschappentas, maar ook wandelschoenen (en hond) in, combineer het nuttige met het aangename!

Dorpjes zoals Allonal, Nanc-les-St-Amour, Montagna-le-Reconduit en Balanod (waterval!) zijn leuk om doorheen te lopen, houd de gele wandelbordjes in de gaten en je kunt niet verdwalen. Iets verder weg zijn bijvoorbeeld de Reculée van Gizia, abdij en waterval van Baume Les Messieurs of rond de grot van Caborne du boeuf leuke wandelgebieden.

Twee GR-routes komen langs Saint-Amour: de GR 59 van noord naar zuid, en de GR 9 van west naar oost. Vraag ons gerust naar de routeboekjes.

Een keertje echt stoer? Wie geen hoogtevrees heeft, kan vanaf de Mont Myon paragliden.

De eerste wijngaarden liggen op een kwartiertje afstand, kijk eens rond in de schattige dorpjes, neem de Route des Vins du Jura.

ZWEMMEN EN ETEN IN DE NABIJE OMGEVING

Zwemmen
Openluchtbad van Saint-Amour en zwemmeertje (strand) van Louvarel: (Saint-Amour 7,6 km – Champagnat 8,1 km)
Carré d’eau: overdekt zwembad in Bourg-en-Bresse:
(Bourg en Bresse 34,6 km)

Onze favoriete restaurants
Restaurant Auberge du Grand Ronjon (Le Grand Ronjon 9,1 km)
Restaurant Le Saint Sauveur (Varennes St Sauveur 5 km)
Pizzeria Kebab Saint-Amour (Saint-Amour 7,6 km)

Toeristische informatie
Office de tourisme de Saint-Amour-Porte du Jura
Bresse Bourguignonne

Back To Top